lauantai 16. toukokuuta 2015



Kiitos kaikille vieraille ja talkoolaisille, jotka osallistuivat ravintolapäiväämme 16.5.2015

Ruokalistan reseptit:

Purjo-perunasosekeitto

2 rkl   öljyä
1        suuri sipuli
1-2     purjoa
4        keskikokoista jauhoista perunaa
9 dl    vettä
1        kana- tai kasvisliemikuutio
1 tl     tinjamia
hiven  valkopippuria
1 dl    kouhu-, ruoka- tai ranskankermaa
Pinnalle:
paahdettuja ruisleipäkuutioita
hienonnettua persiljaa

1. Kuori ja paloittele kasvikset. Tarkista, että niitä on litran verran. Kuumenna kattilassa rasva ja kääntele kasviksia rasvassa muutaman minuutin ajan. Lisää vesi ja liemikuutio ja mausteet.
2. Keitä kasviksia noin 15 minuuttia ja soseuta ne sauvasekoittimella.
3 Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa. Lisää lopuksi vatkattu kerma.
4. Ripottele keiton pinnalle hienonnettua persiljaa ja leipäkuutioita.

Vihreä kalamureke

800 g   haukea
2-3 tl   merisuolaa
1 l       tuoretta nokkosta
1/2 tl   viherpippuria
3         kananmunan keltuaista
3         kananmunan valkuaista
4 dl     kermaa
Koristeluun:
katkarapuja 
sitruuna

Puhdista kala, poista ruodot ja fileroi ne nahattomaksi. Kiehauta nokkoset, valuta ja hienonna. Leikkaa kala pieniksi paloiksi ja hienonna monitoimikoneessa. Lisää suola ja nokkoset. Mausta viherpippurilla ja lisää keltuaiset. Lisää valkuaiset ja kerma. Sekoita kunnes murekemassa on tasaista.

Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen noin 1,5 l vuoka ja levitä murekemassa vuokaan. Peitä leivinpaperilla ja alumiinifoliolla.

Laita vuoka uunipellille, jossa on vettä, ja kypsennä vesihauteessa 200 asteisessa uunissa noin 50-60 minuttia.
Jäähdytä mureke vuoassa, kumoa lautaselle ja koristele esimerkiksi katkaravuilla ja sitruunaviipaleilla.

Villivihannessalaatti


Voikukanlehtiä
Nuoria vuohenputkenlehtiä
Horsmanlehtiä, nuppuja
Poimulehdenlehtiä
Peltokanankaalia jos on tai apilan lehtiä
Halutessa voi käyttää sidesalaattina jääsalaattia tai muuta kasvatettua salaattia vajaa puolet salaatin määrästä
Leipäkrutongit (pieniä kuutioita)
(Friteerattuja nokkosenlehtiä)

Leikkaa leipä kuutioiksi ja levitä uunipellille
Mausta valkosipulilla ja suolaheinäsilpulla, pirskottele leipien päälle hieman öljyä ja paahda uunissa vaalean ruskeaksi, jäähdytä.
(Lämmitä ruokaöljy (syväpaistoöljy) +152 asteiseksi friteeraa kuivat nokkosenlehdet rapeiksi eivät saa ruskistua ja valuta liika rasva esim. imupaperin päällä. ) 
Huuhtele villivihannekset ja kuivaa hyvin.
Revi lehdet reiluiksi paloiksi.
Lisää sidesalaatti tarvittaessa.
Ripottele leipäkrutongit (ja nokkosenlehdet) salaatin päälle.

Salaatinkastike
3 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
3 dl auringonkukkaöljyä
0,3 dl valkoviinietikkaa (vaaleaa balsamicoetikkaa)
1 ruokalusikka kapriksia  
½ sitruunan mehu
3 kourallista ketunleipiä
3 kourallista apilanlehtiä väriä antamaan
sokeria (hunajaa)
suolaa
4 tippaa tabascoa

Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi kastikkeeksi niin kauan että kastike muuttuu tasaisesti vihreäksi, mausta sokerilla, suolalla ja tabascolla.

Raparperipiirakka

3,5 dl maitoa
3 dl    sokeria
1         muna
n. 6 dl vehnäjauhoja
3 tl     leivinjauhetta
100 g voisulaa
6 dl    raparperipaloja
3 rkl  sokeria
1 tl    kanelia


- sekoita raparperipalat, sokeri ja kaneli vetäytymään.
Sekoita maito, sokeri ja muna keskenään. Lisää vehnäjauho –leivinjauhe
seos sekä viimeksi sulatettu voi.
Levitä taikina voidelulle uunipannulle. Paista taikinaa 5 min n. 200 C.
Laita päälle vetäytyneet rapanperipalat sekä kanelisokerimehu ja paista
vielä 15 min.



RIKSA eli rikkaruohopesto  

Airi Timonen
Pihan rikkaruohoja: vuohenputkea, horsmaa, siankärsämöä, vesiheinää, voikukanlehtiä (mahdollisimman sileäreunaisia), poimulehteä, piharatamoa, suolaheinää, apilaa, pihasaunio jne...
Lehdet kannattaa kerätä pieninä ja virheettöminä.  Vältä reikäisten lehtien keruuta. Kasvi kehittää lehteen vastamyrkkyä selvitäkseen tuholaisten aiheuttamasta lehden vahingoittamisesta. Muutama reiällinen lehti ei ole kuitenkaan ihmiselle vaarallinen.
Hyvän mixin saa esim. viiden eri kasvin lehdistä.
Rikkaruohoja kaksi kourallista
10 - 15  valkosipulin kynttä (murskataan ennen blenderiin laittamista)
2 - 3 dl  kylmäpuristettua rypsiöljyä  
1 - 2 tl  suolaa, tottumuksesi mukaan
n. 35 g   mantelijauhetta
Laita blenderiin rikkaruohot, kevyesti murskatut valkosipulin kynnet ja ensin n. 1 dl öljyä. Käynnistä laite. Lisää öljyä vähitellen, että seoksesta tulee tasaista ja raaka-aineet hienontuvat hyvin. Mantelijauhe lisätään viimeksi ja määrä on ohjeellinen. Kuinka sakeaa riksasta haluat?
Tarkista suola. Säilyy jääkaapissa viikon.
Keräämiään kasveja kannattaa maistella, niin saa mielikuvan makumaailmasta. Suosittelen, että ei kannata kovin voimakkaita kasveja yhdistää samaan riksaan. Maku voi olla epämiellyttävä, jos varsinkaan ei pidä voimakkaista makuyhdisteistä. Mieleeni tulee em. kasveista esim. siankärsämö ja pihasaunio eivät pääse oikeuksiinsa, jos molempia on seoksessa. Kannattaa kokeilla pienemmillä määrillä erilaisia kasviyhdistelmiä, jos varsinkin käyttää riksaa lihan grillauksessa.
Varsinaista ohjetta minulla ei ole, Olgalta olen saanut aikanani 90 -luvulla "noin" ohjeen pöytäkeskustelussa, mitä sittemmin kyllä teimme yhdessä.

Kannattaa muistaa, että mm. apila ja koivunlehdet ovat diureettisia.


Ravintolasali ennen ruokailijoita

Emäntiä keittiössa




Timolan luomutilan hunajaa ja RuisRouvan ruisleipää ja karjalan piirakoita
         
Vaatteet eivät käyneet kaupaksi





Luomutila Laitinen Jorma-ohran esittely

Pajutöitä ja taimia myytävänä

Pirjo Rinne esittelee villivihanneksia




sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Toukokuu 2015


26.5.2015 klo 17:00 Puhoksen seurojentalolla pihan siivoustalkoot ja klo 18:00 marttailta

20.5.2015 klo 18:00 talotoimikunnan kokous Puhoksen seurojen talolla

16.5.2015 klo 10:00 - 15:00 Ravintolapäivä Puhoksen seurojentalolla (Huvitie 7, 82430 Puhos)

  • Päivän teemana luonnonkasvien sekä kotimaisen järvikalan käyttö.
  • Villivihannesnäyttely, villikasvien käytön asiantuntija Pirjo Rinne,
  • Kirpputori
  • Taimienvaihtotori 
  • Paikallisten tuotteiden myyntiä mm. pajutöitä, hunajaa, ruisleipää ja karjalan piirakoita
  • mukana mm. Kiteen Kala-kaverit ja Luomutila Laitinen.
  • Kierrätysteemalla T-paidan tuunaus ja myssyn teko vanhasta T-paidasta

Ravintolan ruokalista:

  • Vihreä kalamureke (sisältää mm. järvikalaa ja nokkosta)
  • Purjoperunakeitto
  • Nokkossämpylät
  • Salaatti
  • Mahlasta, mehusta ja vichystä sekoitettu juoma
  • Marja/raparperipiirakka ja kahvi

Tervetuloa!





12.5.2015 klo 17:00 hallituksen kokous ja klo 18:00 marttailta Puhoksen seurojentalolla




keskiviikko 1. huhtikuuta 2015


Huhtikuu 2015


14.04.2015 klo 18:00 marttailta Puhoksen seurojentalolla aiheena Ravintolapäivä 16.5.2015
                                        ja Perinnepäivät 11-12.7.2015 





Hyvää Pääsiäistä!




torstai 12. maaliskuuta 2015


          Hallituksen kokous 30.3.2014 klo 19:00 Puhoksen seurojentalolla.


    24.3.2015 klo 13-20 oli Pajutyökurssi Puhoksen seurojentalolla
    Opettajien tekemiä esimerkkejä pajutöistä
    Opettajina olivat Ritva Solonen ja Katri Palm
















    PAJUN KERUU
    Puutarhapunonta-kurssilla käytetään tuoretta pajua. Se on hyvä kerätä vasta vähän ennen kurssin alkua, jotta se ei ehdi kuivumaan lämpimillä kevätsäillä. Paju on kuitenkin kerättävä ennen hiirenkorvien puhkeamista.Sen jälkeen kuori alkaa irrota pajusta, eikä kestä punomista.
    (Varsinaisesti paju kerätään syksyllä lehtien pudottua, jolloin kuori on tiukasti kiinni ja paju sitkeimmillään).
    Pajut kerätään oksasaksilla mahdollisimman läheltä maata leikaten. Pajujen täytyy olla SUORIA JA OKSATTOMIA ensimmäisen vuoden versoja. 2-3 vuotta vanhoista pensaista voi ottaa haarattomia latvoja ja oksia.
    Pajunkeruuseen täytyy pyytää maanomistajan lupa, paitsi VR:ltä ja TVH:lta.

    NIPUTUS JA SÄILYTYS
    Kerätty paju niputetaan 100 tai 50 kpl:n nippuihin pituuden mukaan 20 cn:n välein (esim 60-80 cn, 80-100 cm, 100-120 cm jne…). Niputetut pajut pitää säilyttää VARJOISASSA JA VIILEÄSSÄ, jos mahdollista esim. lumeen peitettynä käyttöön asti.

    TARVITTAVA MÄÄRÄ JA LAATU

    Esimerkkejä:
    Köynnöstuki ruukkuun tai maahan asetettava:
    Kartionmuotoisiin köynnöstukiin tarvitaan halutusta koosta riippuen 150-250 cm:n pituisia loimikeppejä 16-26 kpl sekä 50-60 kpl ohuempia n. 150 cm pitkiä varpuja.

    Pajupallo tai pajulintu:
    Noin 10 kpl pitkiä 150-250 cm:n pituisia pajuja kehikoksi ja ohuempia n. 100-150 cm varpuja pujotteluun 50-100 kpl (halutusta pallon tiheydestä tai linnun koosta riippuen).

    Eläinhahmot (esim. jänis, hanhi):
    Rungoksi paksuja pajukeppejä 5-10 kpl pitkiä 150-250 cm:n pituisia ja punontaan runsaasti, esim. 100-200 kpl, ohuempia n. 100-120 cm:n pituisia pajuja.

    Aidat, pensastuet, kompostikehykset:
    Erilaisista aidanteista ja vastaavista rakenteista voi kurssilla tehdä pienoismallin, jonka mukaan se voidaan tehdä omalle pihalle. Pienoismalleihin sopii pääosin esim. 60-80 cn:n pituiset pajut                                                                                                                      
    MÄÄRÄT OVAT VIITTEELLISIÄ ja riippuvat tehtävistä töistä. Varaa mieluummin liikaa ja monenlaista pajua kuin liian vähän.

    MUUT TARVIKKEET: 

    •                            oksasakset
    •                           puukko
    •                 styrox- tai polyuretaanilevyä (paksuus 5 cm) pienoismalleja varten
    •                 piikki ja lyöntirauta (jos aiemmin jo punoneilla on)
    •             eväät, kahvia voimme keittää seurantalolla 

perjantai 6. maaliskuuta 2015


Maaliskuu 2015

2.3.2015 Puhoksen Martat on nyt Facebook'ssa

8.3.2015 Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

9.3.2015 klo 16:30 Sulonpyttyhiihtojen kahvituksen suunnittelua Seurojentalolla

11.3.2015 Sulonpyttyhiihtojen kahvitus Seurojentalolla. Hiihdot alkoivat klo 18:00. 












lauantai 14. helmikuuta 2015



Helmikuu 2015


24.2.2015 klo 18:00 vuosikokous Puhoksen seurojentalolla.
                                     Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat.
                               









Suomineidon voileipäkurssilla tehdyt leivät.
Useimpien mielestä oli vuohenjuusto-viinirypälesalsa-leipä paras, mutta kaikki olivat hyviä.

Suomineidon voileipäkurssilla tehtyjen leipien reseptit:

BROILERIRULLA
12-14 isoa viipaletta  ruispaahtoleipää
Kostutus: ½ - 1 dl maitoa
Täyte:
250 g broilerin fileesuikaleita tai grillattua broileria
200 g paprika-chili – tuorejuustoa
1 pieni tölkki ananasmurskaa
1 iso Omena pieninä kuutioina
½ dl sitruunamehua 
1 dl persiljaa
(suolaa)
Kuorrutukseen:
200 g kevytranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
200 g paprika-chili – tuorepuustoa
Koristeluun: ½-1 rasia minitomaatteja, kirveliä tai persiljaa

Tee kahdesta osittain päällekkäin asetetusta tuorekelmusta alusta (55x45 cm) työpöydälle.
Leikkaa leipäviipaleiden reunat ohuelti. Aseta leivät aivan vieri viereen 4x3 palan suorakaiteeksi kelmun päälle. Kostuta maidolla.
Valmista täyte: Hienonna broilerinfileet, persilja ja omena monitoimikoneen tehosekoittimessa. Lisää tuorejuusto ja ananas mehuineen.
Mausta seos. Tarkista maku.
Levitä täyte leipälevylle. Kierrä kelmun avulla tiukaksi rullaksi. Kiedo rulla kelmuun. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Sivele pinta tuorejuustoseoksella ja koristele rulla.






18.2.2015 klo 17:00 - 20:30 "kurssiryssäys" Kiteen seurakuntatalolla. Aiheina
                                              Suomineidon voileipäpöytä, 
                                              huonekasvien vesiviljely ja
                                              Garderobi tietoisku


Suomineidon voileipäpöytäkurssilla valmistettiin moderneja sesonginmukaisia voileipiä ja pikkusuolaisia joista saa koottua vaikka koko aterian. Kurssilla saatiin tietoa leivästä, viljasta ja viljan merkityksestä ravitsemuksessa ja keskusteltiin leivän merkityksestä suomalaisille.
Huonekasvien vesiviljely. Kasvattaisinko huonekasveja ilman multaa? Tämä voisi olla oiva tapa saada vihreää kotiin ja kokeilla uutta kasvatustapaa. Mitä kasveja voi käyttää vesiviljelyssä sekä millä tavalla kasveja lannoitetaan. Ohjaaja istutti yhden huonekasvin vesiviljelyastiaan, joka arvottiin osallistujien kesken. 
Garderobi tiivistyy kolmeen tärkeään asiaan: harkitse, korjaa ja kierrätä. Sen tavoitteena on vastuullinen tekstiilin kulutus ja tekstiilijätteen vähentäminen. 
T-paita tuunattiin uuden näköiseksi. 



14.2.2015 Hyvää Ystävänpäivää!

perjantai 9. tammikuuta 2015


Tammikuu 2015


Aloitamme vuoden 2015 marttailtojen merkeissä 13.1.2015 ja 27.1.2015 klo 18:00 Puhoksen seurojentalolla.

Tervetuloa vanhat ja uudet jäsenet.

18.2.2015 on Kiteellä seurakuntatalolla kurssi martoille. Alla ilmoittautumisohjeet.



Suomineidon voileipäpöytäkurssilla valmistetaan moderneja sesonginmukaisia voileipiä ja pikkusuolaisia joista saa koottua vaikka koko aterian. Kurssilla saadaan tietoa leivästä, viljasta ja viljan merkityksestä ravitsemuksessa ja keskustellaan leivän merkityksestä suomalaisille.
Huonekasvien vesiviljely. Kasvattaisinko huonekasveja ilman multaa? Tämä voisi olla oiva tapa saada vihreää kotiin ja kokeilla uutta kasvatustapaa. Mitä kasveja voi käyttää vesiviljelyssä sekä millä tavalla kasveja lannoitetaan. Istutamme yhden huonekasvin vesiviljelyastiaan. Garderobi tiivistyy kolmeen tärkeään asiaan: harkitse, korjaa ja kierrätä. Sen tavoitteena on vastuullinen tekstiilin kulutus ja tekstiilijätteen vähentäminen. T-paita tuunataan uuden näköiseksi. Jokaisen toivotaan tuovan mukanaan t-paidan tuunattavaksi.
Illan aikataulu:
klo 17-18.30 Suomineidon voileipäpöytä, vesiviljely ja tietoisku garderobista
Vertaismartan vartti ja ryhmien vaihto
klo 19-20.30 Vesiviljely ja tietoisku garderobista, Suomineidon voileipäpöytä
Aika: Keskiviikko 18.2.2015 klo 17:00-20:30
Paikka: Seurakuntatalo, Kitee
HintaMarttajäsenille 15€ ja muille 18€