Kiitos kaikille vieraille ja talkoolaisille, jotka osallistuivat ravintolapäiväämme 16.5.2015
Ruokalistan reseptit:
Purjo-perunasosekeitto
2 rkl öljyä
1 suuri sipuli
1-2 purjoa
4 keskikokoista jauhoista perunaa
9 dl vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
1 tl tinjamia
hiven valkopippuria
1 dl kouhu-, ruoka- tai ranskankermaa
Pinnalle:
paahdettuja ruisleipäkuutioita
hienonnettua persiljaa
1 suuri sipuli
1-2 purjoa
4 keskikokoista jauhoista perunaa
9 dl vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
1 tl tinjamia
hiven valkopippuria
1 dl kouhu-, ruoka- tai ranskankermaa
Pinnalle:
paahdettuja ruisleipäkuutioita
hienonnettua persiljaa
1. Kuori ja paloittele kasvikset. Tarkista, että niitä on litran verran. Kuumenna kattilassa rasva ja kääntele kasviksia rasvassa muutaman minuutin ajan. Lisää vesi ja liemikuutio ja mausteet.
2. Keitä kasviksia noin 15 minuuttia ja soseuta ne sauvasekoittimella.
3 Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa. Lisää lopuksi vatkattu kerma.
2. Keitä kasviksia noin 15 minuuttia ja soseuta ne sauvasekoittimella.
3 Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa. Lisää lopuksi vatkattu kerma.
4. Ripottele keiton pinnalle hienonnettua persiljaa ja leipäkuutioita.
Vihreä kalamureke
800 g haukea
2-3 tl merisuolaa
1 l tuoretta nokkosta
1/2 tl viherpippuria
3 kananmunan keltuaista
3 kananmunan valkuaista
4 dl kermaa
Koristeluun:
katkarapuja
2-3 tl merisuolaa
1 l tuoretta nokkosta
1/2 tl viherpippuria
3 kananmunan keltuaista
3 kananmunan valkuaista
4 dl kermaa
Koristeluun:
katkarapuja
sitruuna
Puhdista kala, poista ruodot ja fileroi ne nahattomaksi. Kiehauta nokkoset, valuta ja hienonna. Leikkaa kala pieniksi paloiksi ja hienonna monitoimikoneessa. Lisää suola ja nokkoset. Mausta viherpippurilla ja lisää keltuaiset. Lisää valkuaiset ja kerma. Sekoita kunnes murekemassa on tasaista.
Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen noin 1,5 l vuoka ja levitä murekemassa vuokaan. Peitä leivinpaperilla ja alumiinifoliolla.
Laita vuoka uunipellille, jossa on vettä, ja kypsennä vesihauteessa 200 asteisessa uunissa noin 50-60 minuttia.
Jäähdytä mureke vuoassa, kumoa lautaselle ja koristele esimerkiksi katkaravuilla ja sitruunaviipaleilla.
Villivihannessalaatti
Voikukanlehtiä
Nuoria
vuohenputkenlehtiä
Horsmanlehtiä,
nuppuja
Poimulehdenlehtiä
Peltokanankaalia
jos on tai apilan lehtiä
Halutessa
voi käyttää sidesalaattina jääsalaattia tai muuta kasvatettua salaattia vajaa
puolet salaatin määrästä
Leipäkrutongit
(pieniä kuutioita)
(Friteerattuja
nokkosenlehtiä)
Leikkaa
leipä kuutioiksi ja levitä uunipellille
Mausta
valkosipulilla ja suolaheinäsilpulla, pirskottele leipien päälle hieman öljyä
ja paahda uunissa vaalean ruskeaksi, jäähdytä.
(Lämmitä
ruokaöljy (syväpaistoöljy) +152 asteiseksi friteeraa kuivat nokkosenlehdet
rapeiksi eivät saa ruskistua ja valuta liika rasva esim. imupaperin päällä. )
Huuhtele
villivihannekset ja kuivaa hyvin.
Revi
lehdet reiluiksi paloiksi.
Lisää
sidesalaatti tarvittaessa.
Ripottele
leipäkrutongit (ja nokkosenlehdet) salaatin päälle.
Salaatinkastike
3
dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
3
dl auringonkukkaöljyä
0,3
dl valkoviinietikkaa (vaaleaa balsamicoetikkaa)
1
ruokalusikka kapriksia
½
sitruunan mehu
3
kourallista ketunleipiä
3
kourallista apilanlehtiä väriä antamaan
sokeria
(hunajaa)
suolaa
4
tippaa tabascoa
Mittaa
kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi kastikkeeksi niin kauan että
kastike muuttuu tasaisesti vihreäksi, mausta sokerilla, suolalla ja tabascolla.
Raparperipiirakka
3,5 dl
maitoa
3 dl sokeria
1 muna
n. 6 dl
vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
100 g voisulaa
6 dl raparperipaloja
3 rkl sokeria
1 tl kanelia
- sekoita
raparperipalat, sokeri ja kaneli vetäytymään.
Sekoita
maito, sokeri ja muna keskenään. Lisää vehnäjauho –leivinjauhe
seos sekä
viimeksi sulatettu voi.
Levitä
taikina voidelulle uunipannulle. Paista taikinaa 5 min n. 200 C.
Laita päälle
vetäytyneet rapanperipalat sekä kanelisokerimehu ja paista
vielä 15
min.
RIKSA eli rikkaruohopesto
Airi Timonen
Pihan rikkaruohoja: vuohenputkea, horsmaa, siankärsämöä, vesiheinää, voikukanlehtiä (mahdollisimman sileäreunaisia), poimulehteä, piharatamoa, suolaheinää, apilaa, pihasaunio jne...
Lehdet kannattaa kerätä pieninä ja virheettöminä. Vältä reikäisten lehtien keruuta. Kasvi kehittää lehteen vastamyrkkyä selvitäkseen tuholaisten aiheuttamasta lehden vahingoittamisesta. Muutama reiällinen lehti ei ole kuitenkaan ihmiselle vaarallinen.
Hyvän mixin saa esim. viiden eri kasvin lehdistä.
Rikkaruohoja kaksi kourallista
10 - 15 valkosipulin kynttä (murskataan ennen blenderiin laittamista)
2 - 3 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 - 2 tl suolaa, tottumuksesi mukaan
n. 35 g mantelijauhetta
Laita blenderiin rikkaruohot, kevyesti murskatut valkosipulin kynnet ja ensin n. 1 dl öljyä. Käynnistä laite. Lisää öljyä vähitellen, että seoksesta tulee tasaista ja raaka-aineet hienontuvat hyvin. Mantelijauhe lisätään viimeksi ja määrä on ohjeellinen. Kuinka sakeaa riksasta haluat?
Tarkista suola. Säilyy jääkaapissa viikon.
Keräämiään kasveja kannattaa maistella, niin saa mielikuvan makumaailmasta. Suosittelen, että ei kannata kovin voimakkaita kasveja yhdistää samaan riksaan. Maku voi olla epämiellyttävä, jos varsinkaan ei pidä voimakkaista makuyhdisteistä. Mieleeni tulee em. kasveista esim. siankärsämö ja pihasaunio eivät pääse oikeuksiinsa, jos molempia on seoksessa. Kannattaa kokeilla pienemmillä määrillä erilaisia kasviyhdistelmiä, jos varsinkin käyttää riksaa lihan grillauksessa.
Varsinaista ohjetta minulla ei ole, Olgalta olen saanut aikanani 90 -luvulla "noin" ohjeen pöytäkeskustelussa, mitä sittemmin kyllä teimme yhdessä.
Kannattaa muistaa, että mm. apila ja koivunlehdet ovat diureettisia.
Ravintolasali ennen ruokailijoita |
Emäntiä keittiössa |
Timolan luomutilan hunajaa ja RuisRouvan ruisleipää ja karjalan piirakoita |
Vaatteet eivät käyneet kaupaksi |
Luomutila Laitinen Jorma-ohran esittely |
Pajutöitä ja taimia myytävänä |
Pirjo Rinne esittelee villivihanneksia |