lauantai 16. toukokuuta 2015



Kiitos kaikille vieraille ja talkoolaisille, jotka osallistuivat ravintolapäiväämme 16.5.2015

Ruokalistan reseptit:

Purjo-perunasosekeitto

2 rkl   öljyä
1        suuri sipuli
1-2     purjoa
4        keskikokoista jauhoista perunaa
9 dl    vettä
1        kana- tai kasvisliemikuutio
1 tl     tinjamia
hiven  valkopippuria
1 dl    kouhu-, ruoka- tai ranskankermaa
Pinnalle:
paahdettuja ruisleipäkuutioita
hienonnettua persiljaa

1. Kuori ja paloittele kasvikset. Tarkista, että niitä on litran verran. Kuumenna kattilassa rasva ja kääntele kasviksia rasvassa muutaman minuutin ajan. Lisää vesi ja liemikuutio ja mausteet.
2. Keitä kasviksia noin 15 minuuttia ja soseuta ne sauvasekoittimella.
3 Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa. Lisää lopuksi vatkattu kerma.
4. Ripottele keiton pinnalle hienonnettua persiljaa ja leipäkuutioita.

Vihreä kalamureke

800 g   haukea
2-3 tl   merisuolaa
1 l       tuoretta nokkosta
1/2 tl   viherpippuria
3         kananmunan keltuaista
3         kananmunan valkuaista
4 dl     kermaa
Koristeluun:
katkarapuja 
sitruuna

Puhdista kala, poista ruodot ja fileroi ne nahattomaksi. Kiehauta nokkoset, valuta ja hienonna. Leikkaa kala pieniksi paloiksi ja hienonna monitoimikoneessa. Lisää suola ja nokkoset. Mausta viherpippurilla ja lisää keltuaiset. Lisää valkuaiset ja kerma. Sekoita kunnes murekemassa on tasaista.

Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen noin 1,5 l vuoka ja levitä murekemassa vuokaan. Peitä leivinpaperilla ja alumiinifoliolla.

Laita vuoka uunipellille, jossa on vettä, ja kypsennä vesihauteessa 200 asteisessa uunissa noin 50-60 minuttia.
Jäähdytä mureke vuoassa, kumoa lautaselle ja koristele esimerkiksi katkaravuilla ja sitruunaviipaleilla.

Villivihannessalaatti


Voikukanlehtiä
Nuoria vuohenputkenlehtiä
Horsmanlehtiä, nuppuja
Poimulehdenlehtiä
Peltokanankaalia jos on tai apilan lehtiä
Halutessa voi käyttää sidesalaattina jääsalaattia tai muuta kasvatettua salaattia vajaa puolet salaatin määrästä
Leipäkrutongit (pieniä kuutioita)
(Friteerattuja nokkosenlehtiä)

Leikkaa leipä kuutioiksi ja levitä uunipellille
Mausta valkosipulilla ja suolaheinäsilpulla, pirskottele leipien päälle hieman öljyä ja paahda uunissa vaalean ruskeaksi, jäähdytä.
(Lämmitä ruokaöljy (syväpaistoöljy) +152 asteiseksi friteeraa kuivat nokkosenlehdet rapeiksi eivät saa ruskistua ja valuta liika rasva esim. imupaperin päällä. ) 
Huuhtele villivihannekset ja kuivaa hyvin.
Revi lehdet reiluiksi paloiksi.
Lisää sidesalaatti tarvittaessa.
Ripottele leipäkrutongit (ja nokkosenlehdet) salaatin päälle.

Salaatinkastike
3 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
3 dl auringonkukkaöljyä
0,3 dl valkoviinietikkaa (vaaleaa balsamicoetikkaa)
1 ruokalusikka kapriksia  
½ sitruunan mehu
3 kourallista ketunleipiä
3 kourallista apilanlehtiä väriä antamaan
sokeria (hunajaa)
suolaa
4 tippaa tabascoa

Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi kastikkeeksi niin kauan että kastike muuttuu tasaisesti vihreäksi, mausta sokerilla, suolalla ja tabascolla.

Raparperipiirakka

3,5 dl maitoa
3 dl    sokeria
1         muna
n. 6 dl vehnäjauhoja
3 tl     leivinjauhetta
100 g voisulaa
6 dl    raparperipaloja
3 rkl  sokeria
1 tl    kanelia


- sekoita raparperipalat, sokeri ja kaneli vetäytymään.
Sekoita maito, sokeri ja muna keskenään. Lisää vehnäjauho –leivinjauhe
seos sekä viimeksi sulatettu voi.
Levitä taikina voidelulle uunipannulle. Paista taikinaa 5 min n. 200 C.
Laita päälle vetäytyneet rapanperipalat sekä kanelisokerimehu ja paista
vielä 15 min.



RIKSA eli rikkaruohopesto  

Airi Timonen
Pihan rikkaruohoja: vuohenputkea, horsmaa, siankärsämöä, vesiheinää, voikukanlehtiä (mahdollisimman sileäreunaisia), poimulehteä, piharatamoa, suolaheinää, apilaa, pihasaunio jne...
Lehdet kannattaa kerätä pieninä ja virheettöminä.  Vältä reikäisten lehtien keruuta. Kasvi kehittää lehteen vastamyrkkyä selvitäkseen tuholaisten aiheuttamasta lehden vahingoittamisesta. Muutama reiällinen lehti ei ole kuitenkaan ihmiselle vaarallinen.
Hyvän mixin saa esim. viiden eri kasvin lehdistä.
Rikkaruohoja kaksi kourallista
10 - 15  valkosipulin kynttä (murskataan ennen blenderiin laittamista)
2 - 3 dl  kylmäpuristettua rypsiöljyä  
1 - 2 tl  suolaa, tottumuksesi mukaan
n. 35 g   mantelijauhetta
Laita blenderiin rikkaruohot, kevyesti murskatut valkosipulin kynnet ja ensin n. 1 dl öljyä. Käynnistä laite. Lisää öljyä vähitellen, että seoksesta tulee tasaista ja raaka-aineet hienontuvat hyvin. Mantelijauhe lisätään viimeksi ja määrä on ohjeellinen. Kuinka sakeaa riksasta haluat?
Tarkista suola. Säilyy jääkaapissa viikon.
Keräämiään kasveja kannattaa maistella, niin saa mielikuvan makumaailmasta. Suosittelen, että ei kannata kovin voimakkaita kasveja yhdistää samaan riksaan. Maku voi olla epämiellyttävä, jos varsinkaan ei pidä voimakkaista makuyhdisteistä. Mieleeni tulee em. kasveista esim. siankärsämö ja pihasaunio eivät pääse oikeuksiinsa, jos molempia on seoksessa. Kannattaa kokeilla pienemmillä määrillä erilaisia kasviyhdistelmiä, jos varsinkin käyttää riksaa lihan grillauksessa.
Varsinaista ohjetta minulla ei ole, Olgalta olen saanut aikanani 90 -luvulla "noin" ohjeen pöytäkeskustelussa, mitä sittemmin kyllä teimme yhdessä.

Kannattaa muistaa, että mm. apila ja koivunlehdet ovat diureettisia.


Ravintolasali ennen ruokailijoita

Emäntiä keittiössa




Timolan luomutilan hunajaa ja RuisRouvan ruisleipää ja karjalan piirakoita
         
Vaatteet eivät käyneet kaupaksi





Luomutila Laitinen Jorma-ohran esittely

Pajutöitä ja taimia myytävänä

Pirjo Rinne esittelee villivihanneksia